Menu
Obec Trhová Hradská
ObecTrhová
Hradská
Vásárút
község

Biztonságosan az interneten – „Soha nem tudod, ki nézi!”

Biztonságosan az interneten – „Soha nem tudod, ki nézi!”

Kedves Szülők!
Ezúton szeretnénk Önöket kérni, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, és tájékoztassák az internet veszélyeiről. Manapság a gyerekek a kialakult pandémiai helyzet miatt nagyon sok időt töltenek az interneten.

A rendőrség egyre több esettel találkozik, amikor az idegen személyek kihasználják a gyerekek jóhiszeműségét és kicsalják tőlük a személyes adataikat, majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívják őket.

Kedves Gyerekek! Hogyan kell biztonságosan viselkedni az interneten?

Fontos tudni:

– Ne nyissátok meg az olyan emaileket, vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, vírust tartalmazhatnak.

– Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket.

– Védjétek a jelszavatokat! Ne jegyezzétek le sehova se, jegyezzétek meg. Ne, küldjétek el a jelszótokat senkinek, és senkinek ne áruljátok el.

Ha van facebook, instagram vagy tiktok profilotok, nagyon jól gondoljátok meg milyen fényképet, videót tesztek fel magatokról, az idegen személyek felhasználhatják és visszaélhetnek a képekkel. Sok adat archiválva marad a biztonsági szervereken, és ezért fontos, hogy gondoljátok át, mit is tesztek fel a világhálóra.

Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mint pl. valaki fenyegetni fog, ellopja a profilotokat, megváltoztatjaa a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír:

– Azonnal mondjátok meg a szüleiteknek!

– A www.stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok STOPPOLÁSÁT!

– Közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre, és részletesen mondjátok el a rendőrnek, mi történt!

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követ(het) el, amiért eljárást indíthatnak ellene. A törvény azt mondja, ha szabálysértést követ el, pl. valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget, akkor azt a személyt büntetést kap, amennyiben betöltötte 15. életévét. Bűncselekményt akkor követ el, ha pl. rágalmaz vagy életveszélyesen fenyeget (pl. azt írja, hogy “megöllek”), az ilyen esetben a személynek 14 évesnek kell lennie, hogy a tettéért felelősségre lehessen vonni.

Ezért gondoljátok át, kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat.

Azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszotok, függővé válhattok.

Mit is jelent a számítógépes függőség?

A számítógépes függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészséget (látáskárosodás, stressz, álmosság következhet be). A számítógép mértéktelen használata egyfajta drog, és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetnie kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségtől.

A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, társasjátékokkal, sporttevékenységgel…

 

Hozzáadás dátuma: 10. 1. 2022 16:54
Legutóbbi frissítés dátuma: 10. 1. 2023 17:29
Szerző: admin prevod

Események

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu: