Menu
Obec Trhová Hradská
ObecTrhová
Hradská
Vásárút
község

Horgászszövetség

elnokElnök: Dobre Jaromír

Községünk címerében is láthatjuk, halászfalu vagyunk. A 18. századból származó régi pecsétben az ősi foglalkozás jelképei lelhetőek fel: a halászatra utaló csónak és fölötte, egymásra keresztbe téve evezőlapát és csáklya. A halászat sokak által űzött tevékenység volt a régi időkben, de ma is sok horgász van Vásárúton, ugyanis megközelítőleg 100 tagja van községünkből a Dunaszerdahelyi Városi Horgászszervezetnek.

A szervezet bő 70 éve alakult, magába foglal több, mint 50 községet Vásárúttól egészen Jókáig, ezzel az 5. legnagyobb horgászszervezet Szlovákiában.  A 2019-es évben elérték a 2700 tagot, hatalmas térséget foglal magába, és a tagok száma is jelentős, ezért néhány évvel ezelőtt kialakítottak körzeteket: összesen öt körzetből áll a dunaszerdahelyi, a harmadik eperjesi körzethez tartozik Vásárút is többek között Felsővámossal, Kürttel, Eperjessel és Dunatőkéssel. Ennek a körzetnek megközelítőleg 400 tagja van, ebből Vásárúton, mint ahogy azt fent említettük, nagyjából 100 tag van.

A Tőkési-ág feltérképezése során Jacques-Yves Cousteau csapata végzett kutatásokat 1991-ben az ágon. Többek mellett találtak egy kizárólag itt élő édesvízi szivacsot és édesvízi medúzákat; összességében megállapították, hogy a hely kuriózum Európában, ezért a legmagasabb, ötös szintű védelem alá helyezték. A Tőkési-ág partján ezért tilos mindenfajta beavatkozás a természetbe, sőt, a haletetés és a pecázás is. Nagyszombatban az illetékes szerveknél azonban sikerült elérni, hogy 100 horgászengedélyt kiválthassanak azok a vásárúti és felsővámosi lakosok, akik közvetlenül a Tőkési-ág mellett laknak.


deti

Gyermek horgászverseny

Mindenképpen meg kell említenünk Mózes Árpádot, aki haláláig halászgazda volt, továbbá tagja volt a vezetőségnek, halőrként is tevékenykedett. Szívügyén viselte a horgászatot és mindent, ami ezzel kapcsolatos – lékvágás, nádvágás; halasítást, brigádokat szervezett, vigyázott a vizekre stb. A horgászszervezet elnöke 2006-ig a szintén helybéli Gányovics László volt, aki haláláig töltötte be ezt a posztot. Őt követte a jelenlegi elnök, Dobre Jaromír.

A dunaszerdahelyi horgászszervezet éves költségvetése 260.000 euró körül mozog, abból átlagosan 40-45 tonna halat telepítenek, ebből pl. a Vásárút melletti Kilencedesi tóba évente kb. 25 mázsa halat (pontyot, csukát, süllőt és dévéreket) telepítenek. Az elmúlt évtizedekben túlszaporodott nem őshonos halfajokat természetesen évek óta nem telepítjük. A körzet munkájához tartozik továbbá a tavak rendbetartása, a gazdálkodás, fagyás esetén a lékvágás, nádvágás, tavaszi takarítás, botolás, etetés, telepítés és még egy csomó egyéb kisebb munka.

Ferenc Pápay a Jaromír DobrePápay Ferenc és Dobre Jaromír

Pápay Feri bácsitól megtudhattuk, hogy bár a horgászatra is vonatkoznak szabályok, törvények, amiket illik és kötelező betartani, mert akár börtönbüntetés is lehet a szabálysértések következménye, mégis akadnak még csalók, akik horgászengedély nélkül próbálkoznak. Ezeket illik komolyan venni! Tény, hogy mindenki más miatt szeret horgászni, egyesek a kakas kukorékolását várják reggel, bízva abban, hogy akkor lesz kapás, vagy a vonat dudálását várják izgatottan, mások meg vannak győződve arról, hogy ha a róka a közelben jár, ő biztos szerencsét hoz. Egy biztos, aki egyszer elkezdi, nem fogja abbahagyni, minden nap más élménnyel gazdagodik az ember.