Menu
Obec Trhová Hradská
ObecTrhová
Hradská
Vásárút
község

Felhívás

Felhívás 1

Biztonságos internet – „Sosem lehetsz biztos, ki van a másik oldalon…”

Kedves szülők! Ezúton szeretnénk Önöket kérni, hogy figyeljenek oda gyermekeikre, és tájékoztassák az internet veszélyeiről. Manapság a gyerekek a kialakult járványhelyzet miatt, nagyon sok időt töltenek az interneten. A rendőrség egyre több olyan esettel találkozik, amikor az idegen személyek kihasználják a gyerekek jóhiszeműségét és kicsalják tőlük a személyes adataikat, majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívja őket.

 Kedves Gyerekek! Hogyan kell biztonságosan viselkedni az interneten??

 Fontos tudni:

  • Ne nyissátok meg az olyan emaileket vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, mert vírust tartalmazhatnak
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket
  • Védjétek a jelszavatokat! Ne jegyezzétek le sehova, jegyezzétek meg! Ne küldjétek el a jelszavatokat senkinek, és senkinek ne áruljátok el

 Ha van facebook- vagy instagramprofilotok, nagyon jól gondoljátok meg, milyen fényképet tesztek fel magatokról, az idegen személyek felhasználhatják és visszaélhetnek a képekkel.  Sok adat archiválva marad a biztonsági szervereken, ezért fontos, hogy átgondoljátok, hogy mit is tesztek fel a világ hálóra.

 Ha veszélyes helyzetbe kerültök, mint pl. valaki fenyegetni fog, ellopja a profilotokat, megváltoztatja a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír:

  • Azonnal mondjátok meg a szüleiteknek
  • A www.stopline.sk oldalon kérhetitek az oldalatok STOPPOLÁSÁT
  • Közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre, és részletesen mondjátok el a rendőrnek, mi történt

Az, aki rosszat csinál nektek, szabálysértést vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene. A törvény azt mondja, ha szabálysértést követ el, pl. valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget, akkor azt a személy büntetést kap, ha betöltötte 15 életévét. Bűncselekményt akkor követ el, ha pl. rágalmaz vagy életveszélyesen fenyeget (pl. azt írja, hogy megöllek), az ilyen esetben a személynek 14 évesnek kell lennie, hogy a tettéért felelősségre lehessen vonni.

Ezért gondoljátok át kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat.

 Azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszotok, függővé válhattok.

 Mit is jelent a számítógép-függőség?

A számítógép-függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép előtt, ami ronthatja az egészséget (látáskárosodás, stressz, álmosság). A számítógép egyfajta drog, és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetnie kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségtől.

            A szabadidőtöket inkább töltsétek a barátaitokkal a természetben, társasjátékokkal, sporttevékenységgel….

Hozzáadás dátuma: 14. 2. 2023 7:48
Legutóbbi frissítés dátuma: 14. 2. 2023 7:56
Szerző: Správca Webu

Események

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu: